Har du anlitat en dålig målare?

Att anlita en målare för renovering eller nybygge är ofta en stor investering. Men vad händer när resultatet inte motsvarar förväntningarna, och du misstänker att något inte står rätt till?

Tyvärr förekommer det oseriösa aktörer i måleribranschen, och som fastighetsägare eller projektledare är det viktigt att kunna identifiera varningstecken på dåligt utfört måleri. Här är några tips från oss på FFM Konsult för att undvika fuskmålare och vad du bör göra om skadan redan är skedd.

 

Tecken på ett dåligt måleri

 

Ojämn färg och fläckar

Professionellt måleri ska vara jämnt och fritt från fläckar eller variationer.

Kantig och ojämn finish

Saknas maskering eller tydlig avgränsning kan det vara ett tecken på dåligt hantverk.

Skador efter kort tid

Om färgen spricker, flagar eller missfärgas kort efter målningen kan det tyda på bristande förarbete eller material av dålig kvalitet.

Dåligt underarbete

Synliga spackelspår, ojämt slipade ytor eller andra förberedelser som inte gjorts ordentligt kan snabbt förstöra helhetsintrycket.

 

”Skadan är skedd, jag har råkat ut för en fuskmålare.
Vad gör jag nu?”

 

1. Dokumentera problemet

Fotografera de områden som du är missnöjd med och notera eventuella brister.

2. Kontakta målerifirman

Framför dina klagomål och begär att de åtgärdar problemet.

3. Anlita en besiktningsman

Om målerifirman inte är villig att rätta till bristerna kan en professionell besiktningsman utvärdera och dokumentera fel för en eventuell reklamation eller försäkringsärende. Vi på FFM-Konsult hjälper dig mer än gärna.

4. Ta tvisten vidare juridiskt

Som en sista utväg kan du ta tvisten till domstol. Om du har en besiktningsrapport från en expert, som FFM Konsult, ökar dina chanser att vinna en eventuell rättslig process. Var dock beredd på att detta kan bli en kostsam och tidskrävande process.

Hur undviker jag en potentiell fuskmålare?

 

1. Be om referenser och tidigare projekt

Fråga målerifirman om tidigare kunder och projekt. Kontakta referenserna och fråga om de är nöjda med arbetet, hållbarheten och om det fanns några problem.

Passa även på att läsa målarens recensioner online, på Trustpilot eller Google Omdömen.

2. Yrkescertifieringar och försäkringar

En seriös målerifirma har ofta yrkescertifikat som visar att de uppfyller branschens standarder, samt försäkringar som täcker eventuella skador som kan uppstå under arbetet. Certifieringar visar också på yrkeskunskap och kompetens.

3. Begär ett detaljerat skriftligt avtal

Avtalet bör innehålla detaljer om projektets omfattning, material, tidsram, kostnader och garantier. Avtalet skyddar dig om något går fel och gör det lättare att få rättelse.

4. Var uppmärksam på priset

Om priset låter för bra för att vara sant kan det vara ett varningstecken. Fuskmålare kan locka med låga priser men använda billigare material eller slarva med förarbetet.

 

5. Anlita en målerikonsult för att inspektera arbetet

Om du är osäker på en målares kvalitet kan du be om en professionell förbesiktning från en expert som FFM Konsult redan innan projektet startar. En besiktningsman kan ge dig vägledning kring rimliga förväntningar på arbetet.

Jag heter Stefan och jobbar som målerikonsult och besiktningsman, och har över 35 års erfarenhet av måleri. Ring mig så hjälper jag dig – så att du slipper fuskmålare och får precis det du betalar för. 

Telefon: 076-891 88 88
stefan.nilsson@ffmkonsult.se

 

målerikonsult

Kontakta oss på FFM-Målerikonsult

5 + 5 =